Аз с терористи не преговарям,  това заяви премиерът Николай Денков днес,

...
Аз с терористи не преговарям,  това заяви премиерът Николай Денков днес,
Коментари Харесай

Денков за зърнопроизводителите: Аз с терористи не разговарям

" Аз с терористи не договарям ",  това съобщи министър председателят Николай Денков през днешния ден, откакто зърнопроизводителите отхвърлиха да отидат в 11 ч. на среща с държавното управление. Той уточни, че причините им са изцяло несъстоятелни. Българските зърнопроизводители недоволстват и заплашват, че на 18 и 19 септември ще провеждат митинги.

" Не може секторът да твърди, че няма грижа от страната, при положение че над 2 милиарда лв. страната дава, не може да се отнася с неуважение към европейските условия, при положение че тракторите, с които желаят да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да споделят, че не ги интересува Европа, при положение че множеството от средствата, които получават като дотации и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да поставят забрани за украинските артикули по решение на Европейската комисия. Така че би трябвало да бъде пределно ясно - има потребност от разговор. Те би трябвало да намерят пътя за договарянията в Министерския съвет ", сподели Денков, представен от Нова тв. 

Европейската комисия подвигна от 15 септември въведените краткотрайни ограничаващи ограничения за импорт на украинско зърно. На собствен ред Украйна ще вкара насрещни ограничения, които да подсигуряват, че ще бъде избегнато пренасищането със зърно на европейския пазар. Това излиза наяве от прессъобщение на Европейската комисия. Междувременно стана ясно, че Полша ще удължи рестриктивните мерки едностранно без значение от взетото от Брюксел решение. Унгария и Словакия също удължават ембаргото. 

Според Брюксел нарушаванията на пазара на 5-те страни, граничещи с Украйна, към този момент не съществуват и въведените през май месец краткотрайни ограничения могат да бъдат анулирани. През май Европейска комисия одобри превантивни ограничения за четири артикули - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с генезис Украйна, като ограничи износа им за 5 страни - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През групата страни бяха въведени директни коридори. Бе основана и координационна платформа между Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия за увеличение на логистичния потенциал и премахане на пречките пред износа на артикули от Украйна.

Конструктивното отношение на всички участници в основаната координационна платформа спомогна за решаването на съответни проблеми и подсигурява, че износът към трети страни отвън Европейски Съюз се случва и даже се усилва, акцентират от Брюксел. Оттам прецизират, че ембаргото се подвига от през днешния ден при следните условия:

- Украйна се съгласяна да вкара всички правни ограничения (включително да вземем за пример система за лицензиране на износа) в период от 30 дни, с цел да се избегне пренасищане със зърно.

- до момента в който това стане, Украйна би трябвало да вкара считано от 16.9.2023 г. ефикасни ограничения за надзор на износа на 4 групи артикули, с цел да се предотвратят нарушавания на пазара в прилежащите страни членки на Европейски Съюз. Украйна ще показа на платформата проект за деяние не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.

- Европейската комисия и Украйна ще следят обстановката посредством платформата, с цел да могат да реагират на непредвидени обстановки. 

- Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничавания, до момента в който са налице ефикасни ограничения от страна на Украйна и те действат пълноценно.

Украинският президент Зеленски заплаши съседите на Украйна с   " цивилизован отговор ". Вероятно страната ще се обърне към Световната комерсиална организация за арбитраж. Румъния към момента не е дала отговор какво ще предприеме. От петте страни членки единствено България подвигна ембаргото, ден преди Европейска комисия да вземе аналогично решение. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР